NAPRAFORGÓMÉZ - A NYÁR SZÍNE
Jellemzői:
A napraforgóméz folyékony és kristályos állapotban is visszatükrözi a nyár színét: gyönyörű napsárga. Csak a frissen kinyert mézek találhatóak meg folyékony állapotban, mivel a leggyorsabban kristályosodó mézek közé tartozik.
Íze közepesen karakteres és egy jellegzetes aromájú fajtaméz. Más mézfajtákhoz képest savasabb kémhatású, erősebben szinező és kristályai nagyméretűek. Ásványi anyagokban gazdag és E-vitamin tartalma magas.
Felhasználható:
Ételeink és italaink édesítését teljes mértékben helyettesíthetjük napraforgómézzel is, amennyiben kedveljük jellegzetes ízét. Kávénkat, teánkat vagy a gyermekek kedvenceit egy finom mézes limonádét (amit szép sárgára színez), mézes kakaót is fogyaszthatunk napraforgómézzel. Főzéshez és süteményekbe (pl. mézeskalács) leggyakrabban használt fajtaméz. Jól illik tejtermékek mellé (túró, sajt, joghurt, stb.)
A méhek a Napraforgó (Helianthus annuus L.) napsárga fészkesvirágzatáról gyűjtik a nektárt. Termesztett növény, amely többszörösen hasznosítható, olajnövényként vagy akár takarmánynövényként. A napraforgó júliustól hosszan virágzik. A napraforgótermést a méhek szorgos munkája pozitív irányba befolyásolja. A napraforgó virágzásakor a méhek kis testét beborítja a gyönyörű napsárga virágpor.
Napraforgómézünk gyűjtése a telephelyünk környékén élő napraforgó táblákról történik, amik a Tolnai Hegyhát kistáj részébe illeszkednek.
Jótékony hatásai:
belekre, szívre, gyomorra, vesére, légzőszervekre, koleszterin szintre, húgyuti betegségekre
Ásványi anyag tartalma magas!
Natúr fogyasztása nem ajánlott, ha valaki savtúltengésben szenved!
A méz kristályosodása természetes folyamat, minőségét nem befolyásolja, csak állagát, tehát nem minőségi probléma! Ha a folyékony mézet kedveljük, bármelyik fajtamézet meleg vízbe vagy radiátorra téve folyékonnyabbá tehetjük. Lényeges odafigyelni, hogy 40C°-os hőmérséklet fölé ne melegítsük, mivel ezzel csökkenthetjük a beltartalmi értékét!