REPCEMÉZ - A KRÉMES
Jellemzői:
Folyékony állapotban sárgás színű, jellegzetes, de nem karakteres zamata és illata van. Mivel nagyon gyorsan kristályosodó fajtaméz, ezért, szinte mindig kristályos állapotban találkozhatunk vele. Ennél fogva, tört fehér színű és állaga krémes. A repce a legkevésbé savas fajtaméz (kimondottan ajánlott azok számára, akiknek sok gyomorsava van).
Felhasználható:
Ételeink és italaink édesítését teljes mértékben helyettesíthetjük repcemézzel is. Nem túl hivalkodó íze lehetővé teszi, hogy természetes édesítőszerként fogyasszuk kávénkat, teánkat vagy a gyermekek kedvenceit: finom mézes limonádét, mézes kakaót, mézes teát vagy vajjal és kakaóporral alaposan összekeverve elkészíthetjük a legkiválóbb kakaókrémet. Vajjal krémesítve ínycsiklandó csemege például vajas-mézes kenyérként. Készítenek még belőle mézes bort vagy akár mézes pálinkát is.
Gyermekek számára szintetikus édességek helyett kicsi macis üvegből önmagában kanalazva is fogyasztható. Ez a termék szintén megtalálható webáruházunkban.
A méhek a repce (Brassica napus L.) sárga virágairól gyűjtik a nektárt, amelyet avasszal és ősszel is termesztik. A méhek szorgos munkája nagy mértékben javítja az olajáért termesztett repce magtermését.
Repcemézünk gyűjtése elsősorban a telephelyünk környékén termesztett repceföldekről történik, amelyek a Tolnai Hegyhát kistáj részébe illeszkednek.
Jótékony hatásai:
Nagyon magas szőlőcukor tartalma miatt egyaránt ajánlott sportolóknak, szellemi munkát végzőknek, tanulóknak egyaránt energia pótlásra.A repceméz a legkevésbé savas méz, így kimondottan ajánlott azok számára, akiknek sok a gyomorsava vagy refluxos panaszaik vannak. Néhány teáskanál repceméz elfogyasztása hatásos a gyomorsav túltengése esetén.
Erősíti az immunrendszert.
Mandulagyulladás esetén is hatásos.
A méz kristályosodása természetes folyamat, minőségét nem befolyásolja, csak állagát,
tehát nem minőségi probléma! Ha a folyékony mézet kedveljük, bármelyik fajtamézet
meleg vízbe vagy radiátorra téve folyékonnyabbá tehetjük. Lényeges odafigyelni, hogy
40C°-os hőmérséklet fölé ne melegítsük, mivel ezzel csökkenthetjük a beltartalmi
értékét!